KIZIL ŞEHİR BOLONYA

Bolonya mimarisinde kullanılan kırmızı tuğlalar sebebiyle kızıl şehir olarak tanımlanıyormuş. Bolonya’dan çok etkilendiğimizi söyleyemeyiz ama şehrin “portico” denilen revaklarla sarmalanmış olması bu orta çağ şehrine asalet katmış.

 

Bu revaklar sayesinde bir hayli sıcak bir günde yaptığımız seyahatimizde güneşten etkilenmeden şehri bir güzel gezebildik.



Bolonya’nın en yoğun caddesi olan  Via Mentana’da  yürürken karşımıza Asinelli’s kuleleri çıkıyor. Kuleler 12. y.y’da inşa edilmiş. Kulelerden  kısa ve eğik  olanın adı “Garisenda” ince ve uzun olanın adı ise “Asinelli”  imiş.  II. Dünya Savaşında gözlem yeri olarak kullanılmışlar.



Kuleler şehir merkezine yakın bir konumda bulunuyor.  Bologna’nın merkezi sayılan yer Piazza Maggiori’ye doğru yola koyuluyoruz. Maggiori Meydanı ortasında ünlü Neptün Çeşmesi bulunduğundan dolayı Neptün Meydanı olarak da biliniyormuş. Bu çeşmede bulunan figürlerden esinlenilerek ünlü Maserati markasının amblemi tasarlanmış.  Re Enzo Sarayı, Palazzo D’Acursio, Aziz Petronio Bazilikasının çevrelediği alanda yer alan bu çeşme şehrin en önemli simgelerinden biri imiş.





Neptün Meydanına açılan Palazzo Del Podesta yapısına ait karşılıklı kemerler dedikodu kemerleri imiş. Bir kemerin dibine girerek konuştuğunuz hatta fısıldadığınız şey karşı kemerin dibinden net bi şekilde duyulabiliyor. Şehirde bizi en çok heyecanlandıran ve eğlendiren yer buraydı sanırım:)




Bologna sokaklarında keşfe devam ederken bir pencere çekiyo dikkatimizi merak edip hemen açıyoruz. Meğer bu pencere Venedik penceresiymiş. Bu pencereyi açınca Bologna’nın şifresini çözüyoruz:)meğer burada kanallar üzerine inşa edilmiş bir şehirmiş. Ama yapı yoğunluğundan fark ettirmiyor üçkağıtçı:)



Neptün meydanının doğusuna açılan sokaklara daldık bir de ne görelim enfes meyve-sebze dükkanlar :) meşhur bolonez sosunu tatmak için sabırsızlanarak geldiğimiz Bologna’da sosun domuz etinden yapıldığını öğrenmenin hüsranıyla aç kalmıştık zaten bu dükkanlar ilaç gibi geldi gerçekten:)


Burun kıvırarak gezmeye başladığımız Bologna’da zamanın nasıl geçtiğini anlamadık. Ve Bologna için ayırdığımız sürenin sonuna geldiğimizi fark ettik. :)


TAVSİYELER
  • Tur Programımızda ekstra tur olarak satın aldığımız Bologna turu olmasa da olurmuş. :) Gezdiğimize pişmanmıyız hayır ama gelmesekte pişman olmazdık bence:)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NEMRUT: GÜN DOĞUMU

DÜNYANIN EN ESKİ ANITI: GÖBEKLİTEPE

ZAMANIN DURDUĞU ŞEHİR : MARDİN (1.kısım)