BELCEKIZ VE ÖLÜDENİZ



 

Fethiye merkeze 14 km uzaklıkta olan Ölüdeniz şehrin en ünlü koyudur. Tek koyda 3 farklı sahil deneyimi sunması sebebiyle Fethiye'nin gözdesi. Koyun bir yakasının diğer yakasına uzanarak dar bir boğaz oluşturduğu, boğazın ana karaya yakın kısmının dingin diğer kısmın ise tam tersi hırçın dalgalı olduğu bir kompozisyon burası. 

 

 

 

Bu doğal oluşumun en keyifli alanı ise Lagün denilen burun kısmı. Lagünü görmeden burada yüzmeden Ölüdenizden dönmeyin:) Berrak, ılık suyunda yüzerken minnak balıkların size eşlik edeceği enfes bir nokta:) Ayrıca karşıya kadar yüzülebildiği için de insana ayrı bir keyif veriyor :) Kendinizi sırt üstü suyun üzerine bıraktığınızda gökyüzünde kuşlar gibi süzülen yamaç paraşütleri ise ortama ayrı bir hava katıyor. 

 

 

Mavinin en güzel tonlarını ziyaretçilerine sunan bu koyun çok trajik bir hikayesi var. Ölüdenizi anladıkta neden Belcekız denmiş diye kafanızda soru işaretleri belirmiştir eminim. Bu hikaye bunun da cevabı olacak aynı zamanda. Efsaneye göre; eski çağlarda buralardan geçen gemiler açıkta demirlerler ve içme suyu almak üzere kıyıya sandalla çıkarlarmış. Bir gün yaşlı bir kaptanın genç, yakışıklı oğlu su almak için koya çıktığında güzel mi güzel Belcekız'ı görür. Görür görmezde vurulur. Kızın yüreğine de aşk ateşi düşer. Ama delikanlı suyu alıp geri dönmek zorundadır. Gemi uzaklaşıp gider. Belcekız hep kıyıyı, sevgilisini kollar. Delikanlı da geminin buralardan her geçişinde su almaya gider, böylece görüşürler. Bir gün genç buralardan geçerken fırtına patlar. Genç babasına burada korunaklı havuz gibi bir koy olduğunu söyler. İhtiyar ise oğlunun sevgilisini bildiği için Belcekızı görmek uğruna gemiyi parçalamayı göze aldığını düşünür. Dalgalarla birlikte baba ve oğul arasındaki kavga da büyür. Gemi tam kayalıklara çarpacakken kaptan bir kürek darbesiyle oğlunu denize atar ve dümene yapışır ki durumu görür. Deniz dönerek çarşaf gibi bir koya girmesin mi? Ama ne yazık ki fark etmesi geç olmuştur. Ve oğlan orada ölmüştür. Sevgilisini bekleyen Belcekız da bunu öğrenince kendini sulara bırakır ve ölür. İşte o gün bu gün kızın öldüğü yere Belcekız, oğlanın öldüğü yere Ölüdeniz denir.
Hikaye hazin kabul ediyorum ama koy şahane:)

 

 

Sevgiyle kalın...

Yorumlar

  1. Şimdi orada olmak ve misler gibi yüzmek vardı:)) Çok güzel bir paylaşım, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Efsaneleri olan yerler guzelligini ne kadar da hissettiriyor insana.
    Fotoğraflar ve yazınız çok güzel:)
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Yüzemiyorum ama yine de denizde yürümek isterdim. :) Önümüzdeki senelere artık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman burası tam size göre.. baya sığ çünkü..

      Sil
    2. Geçenlerde şirkette de muhabbeti geçti buranın sığ olduğuyla ilgili. :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

NEMRUT: GÜN DOĞUMU

DÜNYANIN EN ESKİ ANITI: GÖBEKLİTEPE

ZAMANIN DURDUĞU ŞEHİR : MARDİN (1.kısım)