DÜNYANIN EN ESKİ ANITI: GÖBEKLİTEPE



 

İnsanlığın Neolitik çağa ilişkin düşüncelerinin değişmesine yardımcı olan Göbekli Tepe ülkemizin güneydoğusunda, Şanlıurfa İli sınırları içerisinde yer alır. 1995 yılından bu yana Alman Arkeoloji Enstitüsünden Klaus Schmidt başkanlığında sürdürülen kazı çalışmaları, M.Ö. yaklaşık 9600-8000 yılları arasına, yani 12 bin yıl önce, erken ve orta çömleksiz neolitik döneme tekabül eden, beklenmedik bu anıtsal mimariyi gün yüzüne çıkarmış. Alman Arkeolog Klaus Schmidt, “Tüm kanıtlar gösteriyor ki burası insanlığın doğduğu yer. Göbekli Tepe, Adem’le Havva’nın yaşadığı Cennet Bahçesi’ndeki bir tapınaktı” açıklamasıyla bütün ilgi çekmeyi başarmıştı.


Civarında yerleşim alanı olmaması, Göbekli Tepe'nin sadece kutsal alan rolünü üstlendiğini gösteriyor. Hala avcı toplayıcı olarak yaşamlarını sürdüren insanların kült merkezini oluşturmuş. Dairesel yapıların içerisindeki daha uzun iki dikilitaşın etrafına yerleştirilmiş devasa T-biçimli dikilitaşlar, duvarlar ve sekiler aracılığıyla birbirleriyle bağlantılıdır. Sadece hayvan motifleri ile süslenmiştir. 

  

 

Bazı durumlarda bunların stilize insan benzeri varlıkları betimleyen heykeller olduğunu gösterir nitelikte eller ve kollarla dekore edilmişler. Soyut olan bu T-biçimli varlıklar, büyük olasılıkla olağanüstü bir dünyaya aittir.

 

Göbekli Tepe'nin oldukça gelişmiş ve farklı inanç sistemine sahip olan avcı toplayıcı topluluklar için önemli bir dini merkez olduğu düşüncesi kesinleşmiştir. Göbekli Tepe'deki anıtsal dini mimari, tarihteki kilit olaylardan biri olan tarım ve hayvancılık hakkındaki kanıları derinden değiştirmiş oluyor. Yani ilk önce tapınak oluşmuştur sonra kent. 

 

Bakalım arkeolojik araştırmalar daha doğru bildiğimiz nelerin aslında öyle olmadığını bizlere gösterecek :) 
Dünya insanlık tarihini değiştiren Göbekli Tepe'yi mutlaka görün derim dostlar...
Sağlıcakla kalın....

Yorumlar

  1. Gap turunda gezmiştim. Hakkaten büyüleyici, hatta yeni bir kitap aldım onunla ilgili, Göbekli tepe, en eski tapınağı yapanlar; klaus schmidt. Başarılı olmuş yazı teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. belgeselini izlemiştim, çok ilginç.Görülmesi gerekli gerçekten.

    YanıtlaSil
  3. Tarihe çok meraklı; sanat tarihine de eeee tabii haliyle; sanata, mimariye her şeyden çok önem veren ve edebiyatın içinde biri olarak böyle konular hele de Göbeklitepe okumaktan mutluluk duyacağım belli başlı konu başlıklarından. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Merhaba.. Muhteşem bir yer gerçekten.Ama çoğumuzun haberi bile yok.Rehberimiz Göbekli Tepenin tarihi yeniden yazacak bulgulara sahip olduğunu söylemişti.Burası gelişmiş ülkelerden birisinde olsaydı nasıl tanıtımını yaparlardı kim bilir.Emeğinize sağlık böyle önemli bir yerin tanıtımına katkı sağladığınız için ..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

NEMRUT: GÜN DOĞUMU

ZAMANIN DURDUĞU ŞEHİR : MARDİN (1.kısım)