TÜRKİYE'NİN EN UZUN KANYONU: SAKLIKENT



Saklıkent Kanyonu onbeş yıl önce bir keçi çobanı tarafından bulunmuş bir doğa harikası:) Çoban o gün bir doğa harikasını keşfetmekle kalmamış, yeni bir sektöre de adım atmış. Şimdilerde burada bulunan restoranı işletiyor. 17 km'lik uzunluğa 200 m yüksekliğe sahip bu kanyon Türkiye'nin en uzun kanyonu... 

 

Saklıkent Karaçay'ın yeri oyarak meydana getirdiği derin, dar, dolambaçlı bir boğaz olarak biliniyor. Aynı zamanda Fethiye ve Kaş'ı birbirinden ayıran büyük likya depremi sonrası oluştuğu da rivayet ediliyor. Bildiğiniz üzere kanyonlar çoğunlukla suların çok hızlı aktığı yukarı bölümlerinde, yağmurun yağarak nehrin yatağını yumuşatamadığı kurak bölgelerde olur. Bu husus düşünüldüğünde deprem sonucu oluştuğu daha mantıklı geldi bana.

 

 
Nasıl oluşurlarsa oluşsunlar :) kanyonlar, yeryüzünde görülmeye değer en muhteşem doğal manzaralardan biridir. Ve Saklıkent kanyonu da bunlardan biri.
Kanyon girişinde tahta bir köprü ile belli bir noktaya kadar yürüyoruz. Bu köprünün sonunda Karaçay'ın ufak bir şelale olup döküldüğü alandan buzz gibi suya girerek kanyonu keşfe başlıyoruz. Bu ilk nokta biraz tehlikeli ama ip gerilmiş bu ipe tutunarak daha kolay bir şekilde geçebiliyoruz. Belirteyim kanyona ayakkabı ile girmeniz gerekiyor. Bu yüzden deniz ayakkabılarınızla gelmenizde fayda var. Ben unutmuştum çok sorun olmadı ayakkabılarım bez olduğu için ama yine de siz unutmayın:)

 

 

 
 
İlk giriş noktasından sonra su seviyesi beklediğimizden çok daha azdı. Mevsimden sanırım ilkbahar aylarında dize kadar su oluyormuş.  Bazı yerlerde kanyon genişliği 2m ye düştüğünden tedirgin bir yolculuk bu ama merak hissi ağır basıyor:) 


 


 

Kanyonun sonuna kadar gidemedik maalesef.. 17 km dile kolay :) ama çok keyifli bir deneyim oldu bizim için :) Fethiye'ye gidenlere bir günlerini buraya ayırmalarını tavsiye ediyorum. Keyifli ama bir o kadar da eğlenceli bu yürüyüşün ardından nehir üzerine kurulmuş restoranda balıkları midemize indirip :) kendimizi ödüllendiriyoruz:)
Gitmeyi planladığımız bir yeri daha gezip görmüş olmanın verdiği hazla yüzümüzde kocaman bir gülümseme ile ayrılıyoruz Saklıkentten:)

 

Sevgiler...

Yorumlar

  1. Merhaba bloğunuzu keşif etkinliğinden buldum sizi takipteyim bana da beklerim sevgiler :) http://efsaninguncesi.blogspot.com.tr/. Fethiye benim de gidilecek yerler listemde inşallah en kısa sürede gideceğim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

NEMRUT: GÜN DOĞUMU

DÜNYANIN EN ESKİ ANITI: GÖBEKLİTEPE

ZAMANIN DURDUĞU ŞEHİR : MARDİN (1.kısım)