PATARA ANTİK KENTİ



Patara, Türkiye'nin turizm başkenti Antalya ilinin Kaş ilçesi sınırları içerisinde Kalkan'a çok yakın bir konumda olan bir antik kent ve yaklaşık 12 km’yi, bulan sahiliyle muhteşem bir plaj. Bölgedeki en uzun kumsalına sahip olan Patara, sığ denizi, incecik kumlu kumsalı, çılgın dalgalarıyla selamlıyor bizi :)

 

Patara, doğal ve tarihi zenginliklerin korunması amacıyla Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiştir. Patara kumsalı, (Caretta caretta ve Chelonia mydas) türü Akdeniz kaplumbağalarının önemli üreme alanı.


Likya Uygarlığı'nın en eski kentlerinden olan Patara İ.Ö. 9. yüzyılda dönemin ana limanı durumundaymış. Ancak şimdilerde liman kumlar altında kalmış. Belli bir süre Likya Birliği'nin de başkentliğini yapan Patara'da aynı zamanda birlik toplantıları da meclis binasında düzenlenmekteymiş.  Likya Birliği içerisinde üç oy hakkına sahip altı şehirden biri olan Patara her dönem önemli bir merkez olarak varlığını sürdürmüş.
Adeta bir çölü andıran kumsalıyla Patara Yeşilçam filmlerinin çöl seti :) Aynı zamanda Noel Baba'nın da memleketiymiş burası :) Noel Babaya bak kurulmuş ticaret merkezine tabi dağıtır hediyeleri :)

 

Şu ana kadar ortaya çıkarılmış kalıntılar arasında en görkemli eser Roma zafer takı. MS. 1.  yüzyıldan kalma zafer takı bölgede görülmeye değer eserler arasında. Deniz kokusunun yanında tarih kokusunu da içimize çektiğimiz Patara çılgın dalgalarıyla kucaklıyor adeta bizi :) Ayı yavrusunu severken boğarmış derler ya :) Patara da öyle işte biraz:) tokat gibi çakıyor dalgaları, sonrada okşuyor ılık suyuyla :) Burada yüzemezsiniz ama çılgınlar gibi eğlenirsiniz dalgalarla :) Sonrasında parmağınızı oynatmaya halimiz kalmadı o ayrı:)

 

 

 


eee hikayelere bayıldığımı artık biliyorsunuz:) Mitolojide Patara'nın hikayesini anlatmadan dururmuyum:) ASLAAA:)
Kumlar altında kalan, istila edilmiş Patara Apollon ve Artemis’in doğdukları topraklarmış. Akdeniz’in taşkın suları ve kumlar altında kalan limanlar, kıyılar ve ovalar...Nedendir bilinmez Poseidon kızmış bir gün Likyalılara...Denizlerin, dalgaların, nefesi, hakimi imiş ya Poseidon, Likyalıları cezalandırmak için, kükreyip çıkmış denizlerin dibindeki sarayından. Üfledikçe fırtınalar kopmuş, dalgalar tepeleri aşmış, ovanın içine dek girmiş. Denizden karaya doğru gelen fırtınadan zayi olmuş tüm Xanthos Ovasının ürünü, bereketi.Fırtınalar böyle güçlü, günlerce devam etmiş ama Poseidon’un öfkesi durulmak bilmiyormuş. Likyalıların önderleri, anaları toplanmışlar, adaklar adamışlar sunaklarında kurbanlar kesmişler dinsin diye öfkesi Poseidon’un. Poseidon sakinleşmemiş, tüm sahiller ve Patara kenti sular, kumlar altında kalmış.Telmessos’taki kahinlere danışmışlar sonra, Tüm kahinler bir araya gelmişler ve sonunda bir karara varmışlar. “Tüm Eşen ovasının kızları, kadınları, Patara’dan batıya doğru el ele tutuşup dizilsinler. Utanan Poseidon üflemekten vazgeçer, sarayına çekilir, Xanthos Ovası, Likya halkı da kurtulur” demişler.Tüm kentlere yayılmış bu haber. Xanthos ovasının bütün kadınları, kızları akın akın inmişler Patara sahiline. Fırtınaya karşı gelmek çok zormuş ama onlar sıralanmışlar el ele kilometrelerce. Kadınlar dizilince sahil boyunca el ele, öylece beklemişler bir müddet. Utanmış Poseidon, homurdanarak denizin dibindeki evine çekilmiş. Fırtınalar durmuş, deniz sakinleşmiş, ovadan çekilmiş, canlanmış Xanthos ovası. Doğanın dirildiğini gören kadınlar çekilmişler ovanın içlerine, yerlerine yurtlarına doğru. Kurbanlar kesilmiş Poseidon’a, şenlikler yapılmış, yine neşelenmiş tüm Işık Ülkesi halkı. Ama Poseidon’un kızdığı o günden sonra içlerine dek gemilerin yanaştığı bir liman olan Patara kumlar altında kalmış Sadece kent girişinde tiyatro ve Likya lahitleri kalabilmiş günümüze.

Dalgalarla dans için Patara'ya yolunuzu düşürün dostlar..
Sevgiyle Kalın...


Yorumlar

  1. Gezip görmüş olduğuma bir kez daha sevindim Patara'yı :)

    YanıtlaSil
  2. ooooo, yoksaaaa müze rehberi misiin seeen. patara plajı süfer süfer. ayyy burda siz iki valiz dört ayak üstüne düşmüşsünüz iştee :) kikiriki :)

    YanıtlaSil
  3. Gitmek lâzım seneye. Bu sene Bodrum'un taşlı sahilleri yaktı bizi. :)

    YanıtlaSil
  4. Gezmenin kötüsü olur mu hiç... Harika bir yer hep bloglardan görüyorum birgün gitmek bize de nasip olur inşallah. Gezmiş kadar oldum fotoğraflarınızla yolunuz düşerse bana da beklerim. Kahve içer sohbet ederiz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

NEMRUT: GÜN DOĞUMU

DÜNYANIN EN ESKİ ANITI: GÖBEKLİTEPE

ZAMANIN DURDUĞU ŞEHİR : MARDİN (1.kısım)